side-area-logo

5+1 απλές συμβουλές για τη συχνή περιποίηση του αγαπημένου μας πατώματος

Τίποτα δεν συγκρίνεται με τη θαλπωρή του ξύλου

Χρυσές συμβουλές για ζωντάνια και προστασία του δαπέδου σας.

Ποιος μπορεί να αντισταθεί στη γοητεία ενός ξύλινου πατώματος; Με το μοναδικό τους χαρακτήρα, έχουν την ιδιότητα να προσθέτουν θαλπωρή στους χώρους που επενδύουν και να μεταδίδουν την αίσθηση ότι «επιτέλους, είμαστε σπίτι».

Αυτή η ζεστασιά αντισταθμίζει ίσως την όποια απαιτητικότητα χρειάζεται για τον καθαρισμό και τη συντήρησή τους. Τα ξύλινα πατώματα έχουν το μοναδικό πλεονέκτημα πως μπορούν να επισκευαστούν έναντι σε κάθε φθορά. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως δεν χρειάζονται φροντίδα. Η εφαρμογή της σωστής ρουτίνας συντήρησης θα κρατήσει το δάπεδό μας σαν καινούριο για περισσότερο διάστημα. Ποιες είναι όμως οι χρυσές συμβουλές;

Ξύλινο πάτωμα και υγρασία

Το ξύλο έχει την ιδιότητα να διαστέλλεται και να συστέλλεται ανάλογα με την υγρασία στην περιβάλλουσα ατμόσφαιρα, πόσο μάλλον όταν βρέχεται. Γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διατηρούμε την υγρασία του χώρου σε σταθερά επίπεδα, ώστε να αποτρέψουμε μόνιμες βλάβες. Στην Ελλάδα οι θερμοκρασίες μιας μέσης κατοικίας κυμαίνονται μεταξύ 15-25 °C και με την υγρασία να είναι στο 30-50%. Οι συνθήκες αυτές μπορούν να εγγυηθούν τη σταθερότητα του παρκέτου. Σε περίπτωση που θεωρούμε πως ο χώρος μας είναι παραπάνω υγρός, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν αφυγραντήρα, προκειμένου να προστατέψουμε παραπάνω το δάπεδό μας.

Καθαρίζουμε τους λεκέδες

Χρησιμοποιούμε ένα στεγνό ή ελαφρώς βρεγμένο πανί για να καθαρίσουμε άμεσα οποιονδήποτε λεκέ που ενδέχεται να «ποτίσει» το βερνίκι του ξύλου. Αποφεύγουμε τις βρεγμένες σφουγγαρίστρες που είναι βέβαιο πως θα προκαλέσουν περισσότερη ζημιά παρά όφελος.

Χρησιμοποιούμε τσόχινα κάλυπτρα

Μαζί με την υγρασία, οι γρατζουνιές από τα πόδια των επίπλων μας είναι οι χειρότεροι εχθροί του ξύλινου πατώματος. Αποφεύγουμε τον φόβο των γρατζουνιών τοποθετώντας τσόχινα κάλυπτρα στα πόδια των επίπλων μας. Υπάρχουν ευρέως στην αγορά και θα μας σώσουν πολύ εύκολα από ανεπιθύμητες εκδορές στο αγαπημένο μας ξύλινο πάτωμα.

Συχνή περιποίηση

Χρησιμοποιούμε παρκετέζα ή σκούπα για να σκουπίσουμε το πάτωμά μας και προσπαθούμε να απομακρύνουμε άμεσα πετραδάκια που ενδέχεται να προκαλέσουν ήπιες εκδορές. Προτιμούμε σκέτο νεράκι ή πράσινο σαπούνι που είναι φυσικό αγνό προϊόν.

Χρησιμοποιούμε την ηλεκτρική σκούπα με φειδώ

Όταν χρησιμοποιούμε την ηλεκτρική σκούπα όταν είναι απαραίτητο, προσέχουμε όμως ώστε να εφαρμόσουμε την ειδική μαλακή κεφαλή που είναι κατάλληλη για δάπεδα.

Ειδικό καθαριστικό ξύλινου πατώματος σε μηνιαία βάση

Ακόμα πιο αραιά, μια φορά το μήνα, εφαρμόζουμε ειδικό προϊόν καθαρισμού ξύλου που μας έχουν συστήσει οι ειδικοί απ’ όπου προμηθευτήκαμε το πάτωμά μας. Κατά την εφαρμογή του, χρησιμοποιούμε ελαφρώς βρεγμένη σφουγγαρίστρα και πάντα στραγγίζουμε συχνά, ώστε να περιορίσουμε την υγρασία.

Leave a reply