Πίσω στο 2016

ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΤΕ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΞΥΛΙΝΟ ΔΑΠΕΔΟ ΣΑΣ.

26/04/2016 3:26 μμ.

Είτε έχετε ήδη ξύλινο δάπεδο στο σπίτι, είτε είστε σε φάση αγοράς, καλό να αρχίσετε ήδη να σκέφτεστε τη συντήρησή του. Το ξύλο ανεβάζει την αξία του σπιτιού και αναβαθμίζει την ποιότητα  ζωής στο σπίτι, παράλληλα όμως απαιτεί τακτική συντήρηση. Πρόκειται για μία αληθινή επένδυση και για αυτό είναι σημαντικό να το προστατεύετε από την υγρασία και τις φθορές, αλλά και να το διατηρείτε λαμπερό και φιλόξενο. Δείτε πώς!

 

Προστατεύστε το ξύλινο δάπεδό σας από την υγρασία.

Πολλοί όταν ακούν για υγρασία, φαντάζονται περιστατικά με πλημμύρες ή τουλάχιστον μεγάλες ποσότητες νερού ή κάποιου άλλου υγρού να καταλήγουν στο πάτωμά τους. Σίγουρα συμβαίνουν και αυτά, αλλά τις περισσότερες φορές η υγρασία προκύπτει από περιβαλλοντικές αλλαγές που προκύπτουν συνήθως κατά την περίοδο του καλοκαιριού.

Για αυτό, φροντίστε το σπίτι σας να διατηρεί ένα φυσιολογικό επίπεδο θερμοκρασίας και υγρασίας κατά τη συγκεκριμένη περίοδο. Αντίστοιχη προσοχή όμως χρειάζεται και τον χειμώνα. Καθώς ο αέρας είναι ξηρότερος, η θέρμανση μπορεί να προκαλέσει συστολή στο ξύλο και να δημιουργηθούν κενά ανάμεσα στις σανίδες. Σε κάθε περίπτωση το βασικό είναι να διατηρείτε όσο μπορείτε σταθερά τα επίπεδα της υγρασίας στο χώρο.

 

Παρατηρείτε τις ενδεχόμενες αλλαγές στο ξύλινο δάπεδο.

Το ξύλο είναι φυσικό, ζωντανό υλικό, συνεπώς είναι απολύτως λογικό να συστέλλεται και να διαστέλλεται. Αν όμως κάνει βαθουλώματα πρέπει να ανησυχήσετε, καθώς είναι ένδειξη υγρασίας ή κάποιου είδους διαρροής. Είναι βασικό να εντοπίσετε το πρόβλημα έγκαιρα και να βρείτε την αιτία του. Τις περισσότερες φορές λίγη άμμος κάτω από την σανίδα με την υγρασία είναι το μόνο που χρειάζεται, ενώ λιγότερο συχνά χρειάζεται αντικατάσταση.

 

Διατηρώντας το πάτωμα λαμπερό:

Υπάρχουν διάφορα προϊόντα, θεωρίες και προτάσεις ως προς την φροντίδα του ξύλινου δαπέδου σας. Μπορείτε να βρείτε μία τεράστια ποικιλία από ειδικά σαπούνια μέχρι κεριά!

Ειδικά ως προς το καθάρισμα, η ιδανική λύση είναι σκούπισμα με σφουγγάρι το οποίο έχετε ψεκάσει με νερό και ξύδι. Όσο για τη λάμψη, πολλοί ειδικοί προτείνουν φυσικά προϊόντα όπως ελαιόλαδο, αντί για τα καθαριστικά με βάση το κερί που κυκλοφορούν ευρέως.

 

Προστατεύοντας τα ξύλινα δάπεδα σε καθημερινή βάση.

Για να προστατέψετε το δάπεδό σας από γρατζουνιές, τοποθετήστε υφασμάτινα προστατευτικά κάτω από τα πόδια των τραπεζιών, των καρεκλών και των βαριών επίπλων. Επίσης καλό θα ήταν να μην κυκλοφορείτε καθημερινά με τα παπούτσια και σε καμία περίπτωση με τακούνια. Τώρα αν στο σπίτι υπάρχουν παιδιά ή κατοικίδια θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, αλλά και υπομονετικοί μέχρι να μάθουν κάποιους βασικούς κανόνες ως προς την προστασία του πατώματος. Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι οι γρατζουνιές και η φυσική φθορά δίνουν χαρακτήρα στο δάπεδο.

Το σημαντικό είναι να απολαμβάνετε το ξύλινο δάπεδο και να μην σας δημιουργεί άγχος. Προστατέψτε το, αλλά πάνω από όλα ζήστε το. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που το επιλέγετε. Για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής σας μέσα στο σπίτι και να αναβαθμίσει αισθητικά τον χώρο στον οποίο περνάτε τον πιο πολύτιμο χρόνο μέσα στη μέρα.