Πίσω στο 2016

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ ΞΥΛΙΝΟ ΔΑΠΕΔΟ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΚΑΙ Ο ΘΟΡΥΒΟΣ;

14/04/2016 4:30 μμ.

Είναι μάλλον άδικο το γεγονός ότι τα ξύλινα δάπεδα θεωρούνται θορυβώδη. Εντάξει, μπορεί να ίσχυε μέχρι πριν κάποια χρόνια, όταν τα ξύλα ήταν παλιά και έτριζαν και φυσικά δεν υπήρχε ηχομόνωση. Στις μέρες μας όμως όλα αυτά ευτυχώς είναι παρελθόν!

 

Σίγουρα, το ξύλο αποτελεί μία σκληρή επιφάνεια, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει το δωμάτιο να  αποτελεί εστία ηχορρύπανσης για όλο το σπίτι!

Υπάρχουν διάφορες δραστικές λύσεις για να “ησυχάσει” το ξύλινο δάπεδο, αλλά συνήθως εφαρμόζονται σε επαγγελματικούς χώρους, όπως γυμναστήρια και αίθουσες χορού. Επίσης, πολλοί ειδικοί προτείνουν τη λύση των φαρδιών σανίδων που αιωρούνται –που στερεώνονται δηλαδή κάποια εκατοστά πάνω από το δάπεδο. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτές οι μέθοδοι είναι κάπως ακραίες για ένα απλό σπίτι, ενώ περιορίζουν και τις επιλογές ως προς τον τύπο του ξύλου και το μέγεθος των σανίδων.

 

Παρακάτω, σας προτείνουμε κάποιους πολύ απλούς τρόπους για να μειώσετε αισθητά τον θόρυβο του ξύλινου πατώματος.

 

 

·         Βάλτε τις σανίδες στο χώρο αρκετά πριν τις τοποθετήσετε στο πάτωμα. Είναι σημαντικό να προσαρμοστούν στις περιβαλλοντικές συνθήκες του δωματίου πριν την τελική τους τοποθέτηση. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζεται η συστολή και η διαστολή του ξύλου, που αποτελεί και την βασική αιτία των τριξιμάτων.

 

·         Φροντίστε το πάτωμα να είναι τοποθετημένο σωστά. Τα ξύλινα δάπεδα που δεν εφάπτονται τέλεια, αποτελούν πηγή τριγμών που δυστυχώς δεν είναι εύκολο να  αντιμετωπιστούν.  Εάν έχετε ήδη ένα δάπεδο που τρίζει, το πιθανότερο είναι ο θόρυβος να οφείλεται σε δύο σανίδες που τρίβονται. Σε αυτή την περίπτωση η καλύτερη λύση είναι η σκόνη γραφίτη. Πρόκειται για ένα κοινό βιομηχανικό λιπαντικό που είναι ιδιαίτερα εύκολο στην εφαρμογή του. Έτσι αν παρατηρήσετε ότι το δάπεδό σας πρόσφατα έχει αρχίσει να κάνει περισσότερο θόρυβο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να ελέγξετε είναι αν κάποιες σανίδες τρίβονται, καθώς επίσης και αν υπάρχουν κενά ανάμεσά τους.

 

·         Η ηχομόνωση είναι η ενδεδειγμένη λύση αν μένετε σε διαμέρισμα ή συγκατοικείτε. Η ηχομόνωση είναι ίσως ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος ελαχιστοποίησης του ήχου ανάμεσα στα πατώματα ενός κτιρίου, ενώ παράλληλα προσφέρει άνεση στο περπάτημα. Τα υποστρώματα που τοποθετούνται κατά την ηχομόνωση- έχουν διαφορετικές διαβαθμίσεις ντεσιμπέλ. Μάλιστα κάποιες πολυκατοικίες αναφέρουν στο καταστατικό τους υποχρεωτική εφαρμογή υποστρώματος συγκεκριμένων ντεσιμπέλ, στην περίπτωση τοποθέτησης ξύλινου δαπέδου.

 

·         Φροντίστε να υπάρχει μονωτικό υλικό ανάμεσα στους δύο ορόφους. Πέρα από το απλό υπόστρωμα κάτω από το ξύλινο δάπεδο, μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον μόνωση ανάμεσα στο δάπεδό σας και το ταβάνι του κάτω ορόφου. Με αυτό τον τρόπο εκμηδενίζεται ο θόρυβος από τον κάτω όροφο, αλλά και οι υγρασίες.

 

·         Αξιοποιήστε τα χαλιά. Είναι ένας από τους πιο οικονομικούς αλλά και στιλάτους τρόπους για να… ησυχάσετε το δάπεδό σας. Η μόνη προϋπόθεση είναι να μην έχει λάστιχο στο κάτω μέρος του, καθώς αυτό μπορεί να δημιουργήσει ασφυξία στο ξύλο. Επίσης, προσθέστε αντιολισθητικά αυτοκόλλητα στην πίσω πλευρά του. 

 

·         Μην είστε φειδωλοί στα έπιπλα με μαξιλάρια (καναπέδες, πολυθρόνες κλπ.) και τις ταπετσαρίες. Οι σκληρές επιφάνειες έχουν αντήχηση ό,τι και να κάνουμε. Αυτό είναι γεγονός. Τα δωμάτια που δεν έχουν μαλακά στοιχεία, όπως μαξιλάρες, καναπέδες, ταπετσαρίες έχουν μεγαλύτερη αντήχηση από τα άλλα, αφού είναι γνωστό ότι το ύφασμα απορροφά τον ήχο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι κουζίνες ή οι τραπεζαρίες με ξύλινα πατώματα είναι πιο… θορυβώδεις από τα άλλα δωμάτια του σπιτιού.

 

·         Απαγορεύστε τα παπούτσια μέσα στο σπίτι. ΟΚ, μπορεί να ακούγεται σκληρό, αλλά σκεφτείτε ότι σε πολλές χώρες θεωρείται δεδομένο ότι οι επισκέπτες θα αφαιρέσουν τα παπούτσια τους μόλις μπουν σε ένα σπίτι. Αφήστε που αν υπάρχει επιδαπέδια θέρμανση τα παπούτσια δεν είναι παρά εμπόδιο σε μία υπέροχη εμπειρία!