Πίσω στο 2016

ΠΩΣ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΤΕ ΤΟ ΠΡΟΣΔΟΚΙΜΟ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΞΥΛΙΝΩΝ ΔΑΠΕΔΩΝ ΣΑΣ

22/09/2016 μεσημέρι

Υπάρχουν δύο τρόποι να αυξήσετε το προσδόκιμο ζωής του ξύλινου δαπέδου σας και να κάνετε την επένδυσή σας λειτουργική για ακόμα περισσότερο. Το πρώτο είναι η σωστή συντήρηση.

Το δεύτερο είναι μία διαδικασία που ονομάζεται “λείανση με άμμο” και αναζωογονεί το ξύλο.

 

Ας δούμε κάποια πράγματα για την σωστή συντήρηση.

Προληπτικά μέτρα:  Η επάνω επιφάνεια του ξύλινου δαπέδου έχει στόχο να το προστατεύσει και να μειώσει τη συχνότητα και την ένταση των ζημιών. Με το πέρασμα του χρόνου αυτή η επιφάνεια χάνει σε ποιότητα και γίνεται όλο και λιγότερο αποτελεσματική. Το πόσο γρήγορα όμως χάνει την ποιότητά της είναι κάτι που εξαρτάται από εμάς. Τοποθετώντας πατάκια στην είσοδο του σπιτιού, αλλά και των διαφόρων δωματίων μειώνουμε τη σκόνη ή τις μικροσκοπικές πετρούλες που μπορεί να έρθουν σε επαφή με το ξύλινο δάπεδο και να το “πληγώσουν”. Φυσικά υπάρχει πάντα και η λύση της αφαίρεσης των παπουτσιών. Ένα άλλο προληπτικό μέσο είναι η τοποθέτηση μικρών πάτων στα πόδια βαριών επίπλων, καρεκλών κλπ. Και τέλος, αν το βερνίκι του δαπέδου χρειάζεται επιδιόρθωση μην χάνετε λεπτό, καθώς κινδυνεύει με ανεπανόρθωτες ζημιές.      

Καθάρισμα- Από καιρό σε καιρό καλό είναι να κάνετε έναν επαγγελματικό καθαρισμό στο δάπεδο, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα υλικά και τεχνικές. Στα ενδιάμεσα υιοθετήστε μία πιο απλή ρουτίνα καθαρίσματος:

Χρησιμοποιείτε την απλή ή την ηλεκτρική σκούπα. Στην περίπτωση της ηλεκτρικής σκούπας, τοποθετήστε στο κοντάρι ένα εξάρτημα με μαλακή τρίχα αντί για πλαστικό για να μην τραυματίσετε το ξύλο.

Μην βρέχετε ποτέ το δάπεδο- Το ξύλο δεν χρειάζεται νερό για το καθάρισμά του. Ένα υγρό πανί με ένα απαλό καθαριστικό είναι αρκετό.

Χρησιμοποιείτε το κερί με φειδώ- Η χρήση κεριού στα βερνικωμένα δάπεδα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και αποτελεσματική. Όμως, αν και το κερί βελτιώνει την εμφάνιση του ξύλου, ελκύει τη σκόνη, γιατί καλό είναι να μην το χρησιμοποιείτε συνέχεια.

Λείανση - Η λείανση του δαπέδου μπορεί να αυξήσει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής του. Η λείανση καλό είναι να γίνεται από επαγγελματίες, καθώς η διαδικασία απαιτεί υψηλό βαθμό εξειδίκευσης, εξοπλισμό ασφαλείας και ποιοτικά λειαντικά υλικά.