Πίσω στο 2016

ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΕΤΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΣΤΙΣ ΣΑΝΙΔΕΣ ΤΟΥ ΞΥΛΙΝΟΥ ΔΑΠΕΔΟΥ

08/07/2016 4:52 μμ.

Τα κενά ανάμεσα στις σανίδες του ξύλινου δαπέδου είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί από αισθητικής άποψης. Ευτυχώς πρόκειται για μία κατάσταση που –με την κατάλληλη προετοιμασία- μπορούμε εύκολα να αποφύγουμε.

Γιατί οι σανίδες απομακρύνονται η μία από την άλλη;

Ακραία επίπεδα θερμοκρασίας και υγρασίας.

Το ξύλο είναι ένα απόλυτα φυσικό υλικό και για αυτό συστέλλεται και διαστέλλεται σύμφωνα με τις αλλαγές στην υγρασία και τη θερμοκρασία του χώρου. Κατά κανόνα όταν η θερμοκρασία και η υγρασία είναι σε υψηλά επίπεδα το ξύλο διαστέλλεται και όταν επανέρχονται σε φυσιολογικά επίπεδα το ξύλο συστέλλεται.

Όταν το συγκεκριμένο φαινόμενο συμβαίνει στη φύση εννοείται ότι δεν μας ενοχλεί καθόλου. Όταν όμως συμβαίνει στο δάπεδο του σπιτιού μας… προκαλεί χάος! Η συστολή δημιουργεί μεγάλα κενά ανάμεσα στις σανίδες και η διαστολή τις κάνει να λυγίζουν ή να “πατάει” η μία πάνω στην άλλη.

Το καλό νέο είναι ότι μπορούμε να αποφύγουμε και τις δύο συνέπειες!

Εγκλιματισμός και κενά διαστολής

Πέρα από την υγρασία και τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, οι σανίδες μπορεί να δημιουργούν κενά και λόγω του ότι δεν έχουν εγκλιματιστεί κατάλληλα πριν την τοποθέτησή τους.

Τι ακριβώς είναι ο εγκλιματισμός; Πρόκειται για τη διαδικασία όπου οι σανίδες μένουν στο χώρο για ένα διάστημα πριν την τοποθέτησή τους ώστε να “συνηθίσουν” τις ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες του.

Αφού γίνει ο εγκλιματισμός και τοποθετήσετε τις σανίδες πρέπει να αφήσετε ένα ικανό κενό ώστε να μπορούν να συσταλλούν χωρίς να δημιουργήσουν προβλήματα. Συνήθως χρειάζονται 10 – 15 χιλιοστά περιμετρικά του δαπέδου.

Κακή τοποθέτηση

Αν οι σανίδες δεν τοποθετηθούν με ακρίβεια η μία δίπλα στην άλλη είναι πολύ πιθανό με τον καιρό να δημιουργηθούν κενά ανάμεσά τους.

Πώς διορθώνουμε τα κενά που έχουν δημιουργηθεί ανάμεσα στις σανίδες

Υπάρχουν τέσσερα βασικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διορθώσετε τα κενά ανάμεσα στις σανίδες:

Αν το δάπεδα δεν είναι κολλημένο στο υπόστρωμα μπορείτε να δοκιμάσετε να σύρετε τις σανίδες στη θέση τους. Μάλιστα μπορείτε να εφαρμόσετε και και κάποια ξύλινα μανταλάκια προκειμένου να μην δημιουργηθούν ξανά κενά. Επίσης καλό είναι να αποφεύγετε να σέρνετε βαριά αντικείμενα πάνω στο δάπεδο, γιατί έτσι μπορεί να δημιουργηθούν και πάλι κενά.

Χρησιμοποιήστε ένα μίγμα σκόνης και ρητίνης για να γεμίσετε τα κενά. Φροντίστε μόνο να πετύχετε το ίδιο χρώμα με αυτό του δαπέδου σας. Για να τοποθετήσετε το μίγμα χρησιμοποιήστε μία απλή σπάτουλα.

Ενθέστε συμπληρωματικές λωρίδες στα κενά. Πρόκειται για λωρίδες ξύλου στο ίδιο χρώμα του δαπέδου. Μάλιστα δεν χρειάζεται καν να τις κολλήσετε.

Γεμίστε τα κενά με ένα ακρυλικό συμπλήρωμα στο ίδιο χρώμα με αυτό του δαπέδου.